حتی اگر متخصص سئو نباشید و هر شغل دیگری در کسبوکار آنلاین داشته باشید، حتماً شوخیها و گلایههای متخصصان سئو از آپدیتهای متعدد گوگل را شنیدهاید.
الگوریتمهای گوگل دائماً بهروزرسانی میشوند تا هر روز بتوانند پاسخ بهتری به نیازهای کاربران خود بدهند.
نکته دقیقاً همینجا است: پاسخ بهتر به نیازهای کاربران!
همانطور که در اولین سکشن لندینگپیج خدمات کیورد کلاسترینگ پرومایزر نوشتهایم، دیگر دوره و زمانهای که با تکرار کلمات کلیدی در تیتر و Alt text و هدینگها و پاراگرافها و Anchor text ها و... رتبه میگرفتیم گذشته و برای عقب نماندن از آپدیتهای گوگل باید بتوانیم از نگرش لفظمحور و مبتنی بر کلمات کلیدی به سمت تحلیل نیازهای واقعی مخاطبان حرکت کنیم و محتواهایی برای رفع این نیازها تولید کنیم تا از نظر گوگل Helpful Content یا محتوای مفید تلقی شود و قدرت رقابتی بالاتری برای کسب رتبههای برتر در نتایج جستجو به ما بدهد.
اولین گام در این مسیر، خوشهبندی کلمات کلیدی است.
چه دلیلی باعث تنوع کلمات کلیدی میشود؟
مخاطبان متفاوت (از نظر سطح تحصیلات، جنسیت، سن، میزان تجربه، میزان آشنایی با موضوع و...) برای رسیدن به یک هدف مشترک، از کلمات کلیدی متفاوتی استفاده میکنند.
مثلاً یک راننده کامیون اگر بخواهد بهترین لپتاپ موجود در بازار را برای فرزندش بخرد، در مقایسه با یک برنامهنویس یا متخصص سختافزار از کلمات کلیدی متفاوتی برای جستجو در گوگل استفاده میکند. در حالی که ممکن است هر سه نفر، دقیقاً دنبال یک لپتاپ یکسان باشند.
متخصصان سئو میدانند که اگر این 3 مخاطب دنبال 1 محصول باشند، فقط 1 صفحه برای فروش آن محصول باید در سایت ایجاد کرد، هرچند که کلمات کلیدی آنها متفاوت باشد.
به فرایند تشخیص مشابهت هدف جستجوی کلمات کلیدی و قرار دادن تمامی کلمات با Intent مشابه در یک خوشه، اصطلاحاً خوشهبندی کلمات کلیدی یا Keyword Clustering گفته میشود.
متخصصان سئو چه مشکلی با کلمات کلیدی دارند؟
خروجی کیورد ریسرچ (Keyword Research) معمولاً یک لیست پراکنده و طولانی از کلمات کلیدی است که تحلیل آنها بسیار سخت و زمانبر و حتی گاهی نشدنی است که باعث میشود دقت تحلیلها کاهش یابد و اثربخشی پروژههای سئو نیز به همان نسبت دچار کاهش شود.
به تصویر زیر دقت کنید:
در این تصویر لیستی از کیوردهای مرتبط به «ایمپلنت» را میبنییم که ردیفهای سبزرنگ کلماتی را نشان میدهند که به نظر میرسد هدف جستجوی یکسانی دارند. کاربران مختلف برای دانستن قیمت ایپملنت دندان از کلمات کلیدی متفاوتی استفاده میکنند اما تمام آنها منظور یکسانی دارند.
متخصص سئو بدون ابزار کیورد کلاسترینگ مجبور است تمامی کیوردها را با سایر کیوردها مقایسه کند تا بتواند کیوردها را خوشهبندی کند.
این فرایند اگر به صورت دستی انجام شود، در پروژههای بزرگ که هزاران کلمهی کلیدی دارند، در عمل غیر ممکن است.
نمونه خوشهبندی کلمات کلیدی
برای این که تصور دقیقتری از کیورد کلاسترینگ داشته باشید تصویر زیر را در نظر بگیرید:
در این تصویر میبینیم که یک مجموعه از 154 کلمه کلیدی داریم که هدف جستجوی تمامی آنها «قیمت ایمپلنت دندان» است.
این 154 کیورد، مجموعاً حجم جستجویی معادل 2140 دارند. در حالی که Search Volume پرجستجوترین کیورد در این خوشه 260 بوده است.
برای یک متخصص سئو، پردازش کلمات کلیدی و دستیابی به چنین اطلاعاتی شبیه گنج قارون یا حداقل نقشهی رسیدن به گنج است! چرا که ادامهی مسیر را بسیار روشن میکند و برنامهریزی محتوایی و حتی لینکسازی را بسیار موثرتر میکند.
مزیتهای خوشهبندی کلمات کلیدی
1) امکان مقایسهی خوشهها
یکی از مهمترین مزیتهای کیورد کلاسترینگ این است که به جای مقایسهی حجم جستجو (Search Volume) و سختی رقابت کلمات کلیدی (Keyword Difficultt) میتوانیم این شاخصها را برای کل کلمات کلیدی هر خوشه محاسبه کنیم و خوشههای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنیم. به این ترتیب، از یک طرف اولویتبندی بهتری برای تولید محتوا خواهیم داشت و از طرف دیگر برای طراحی ساختار محتوای سایت و ایجاد خوشههای محتوایی هم دیتاهای دقیقتری در اختیار داریم.
2) امکان بررسی هدف جستجوی کاربران به جای کلمات کلیدی
هر خوشه شامل لیستی از کلمات کلیدی است که کاربران مختلف با یک قصد و منظور آنها را جستجو میکنند. ما برای تولید محتوا باید به هدف جستجوی کاربران پاسخ دهیم. پس با داشتن لیستی از خوشههای کلمات کلیدی، در عمل لیستی از نیازهای کاربران در اختیار داریم که میتوانیم برای پاسخ به آنها در استراتژی محتوای خود برنامهریزی کنیم.
خدمات خوشهبندی کلمات کلیدی
با همکاری تیمهای سئو و دیتاساینس شرکت دیجیتال مارکتینگ پرومایزر، یک ابزار اختصاصی برای خوشهبندی کلمات کلیدی توسعه داده شده است که در صورت تمایل میتوانید از این ابزار برای پروژههای خود استفاده کنید.